Metody Leczenia

Dietetyka kliniczna i medycyna żywienia


 Właściwe żywienie pacjenta stanowi integralną część procesu jego leczenia, są to dwie nierozerwalne części.
 Dietetyka kliniczna i medycyna żywienia to specjalizacje skupiające się na przywróceniu równowagi organizmu, poprawie jego funkcji na poziomie komórkowym, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie tkanek, gruczołów i narządów trzewnych.
Klasyczna dietetyka za główny cel "stawia sobie" zmniejszenie masy ciała, natomiast dietetyka kliniczna i medycyna żywienia działa nie tylko prewencyjnie – zapobiegając wielu dolegliwościom – ale też potrafi zatrzymać, a nawet odwrócić niektóre procesy chorobowe, do niedawna jeszcze uznawane za nieuleczalne.
Dowiedziono, że odpowiednio dobrana dieta reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, łagodzi dolegliwości reumatologiczne, cofa zmiany miażdżycowe oraz zmniejsza oporność na insulinę (która jest odpowiedzialna za występowanie cukrzycy).
 Indywidualnie dobrana dieta wpływa pozytywnie na metabolizm i oczyszczenie organizmu z toksyn i złogów, przywrócona zaś równowaga skutkuje utratą kilogramów, polepszeniem ogólnego stanu zdrowia i wzrostem jakości życia.
 Plan żywieniowy przygotowywany jest po dokładnym wywiadzie z pacjentem, oparty o wnikliwą analizę badań z krwi i moczu, dolegliwości pacjenta, choroby rodzinne, alergie lub nietolerancje pokarmowe.
 W dietetyce klinicznej i medycynie żywienia nie ma schematów, wszystko jest dobierane indywidualnie tak aby przyśpieszyć regenerację komórek tworzących osłabione bądź chore narządy.
Dietetyka kliniczna skierowana jest również do osób zdrowych, dla których wiedza i kompetencje są kluczowe aby poddać się procesowi odchudzania.
Dietetyk oprócz utraty kilogramów zadba o Państwa zdrowie, dobre samopoczucie oraz wzrost poziomu energii.


...